3 praktični nasveti za pripravo boljših vsebin na spletni strani

Ne glede na to, ali ste v dinamičnem okolju spletnega marketinga že prekaljeni mački ali pa se v njegove razburkane vode še podajate, se boste slej ali prej soočili z delom, ki povzroči vsaj nekaj sivih las tudi najbolj izkušenim – pripravo prodornih in za obiskovalce zanimivih vsebin.  Prvi zato, ker so velikokrat ujeti v kalupe, drugi pa zaradi pomanjkanja dragocenih izkušenj.

Kljub temu, da so izkušnje izjemno dobrodošle pa niso pogoj za pripravo dobro optimiziranih in odličnih vsebin. Vse kar običajno potrebujete je nekaj dobre volje, veliko kreativnosti in dobro poznavanje vaših storitev oz. izdelkov. Pomembno pa je tudi, da imate vsaj osnovno idejo o tem, kaj želijo vaše stranke slišati oz. kaj od vas pričakujejo

Kje se skriva skrivnost dobro pripravljenih vsebin?

Če ste se že kdaj pogovarjali s kakšnim profesionalnim piscem besedil, a.k.a. copywriterjem, vam je med drugim najverjetneje dal tudi sledeči nasvet; ko pišete besedila imejte vedno v mislih dejstvo, da imate na spletu le nekaj sekund, da naredite vtis na obiskovalce! Če vam to ne uspe bodo zapustili vašo stran, z njimi pa bo odšla tudi vaša priložnost za zaslužek. Na kaj morate biti pozorni, da se takšnemu črnemu scenariju izognete?

 1. Pripravite izvirne in prepričljive naslove in podnaslove

Od naslovov in podnaslovov je odvisno, ali bodo šli obiskovalci brati vaša besedila ali. Zato jih uporabite, da pritegnete njihovo pozornost. Zakaj je to pomembno? Raziskave so pokazale, da:

 • 80 % obiskovalcev prebere oz. »preskenira« naslove in podnaslove,
 • samo 20 % izmed teh obiskovalcev nadaljuje z branjem besedila.

To je tudi razlog, zakaj so prepričljivi naslovi tako pomembni! Če se radi igrate in izvajate A/B testiranja, se lahko v praksi pri naslovih poigrate s sledečim:

 • »Pritisnite« na čustva; vzbudite v njih veselje, začudenje, radovednost … in ujeli ste jih v svojo mrežo.
 • Popularno temo, o kateri se v zadnjem času veliko govori; ne pozabite narediti ustrezne raziskave.
 • Specifične podatke, ki pritegnejo pozornost; npr. poglejte naslov članka 😉

Testirajtekaj najbolje deluje pri vas, po potrebi optimizirajte in uporabite zmagovalne kombinacije. In še en droben nasvet: ne pozabite, da naj se ta postopek nikoli ne konča. Vedno obstaja dodaten prostor za izboljšave!

 1. Kar želite povedati, povejte v prvih dveh odstavkih

Kot smo že omenili je pomembno, da imate prepričljiv naslov, ki bo obiskovalce motiviral k nadaljnjemu branju. Dober naslov pa bo sam sebi v namen, če v prvem odstavku oz. uvodnem nagovoru bralca ne prepričate k temu, da prebere še preostanek besedila. Postavite se v njihovo vlogo – ali bi si vzeli čas za branje vsebine, ki ima dolgočasen, (pre)dolg in zapleten uvod?

Napisati (dober) uvod je najpoheatmapgosteje ena izmed najtežjih nalog, ko pišete besedila. Napisati popoln uvod, ki bo deloval v 100% primerih je praktično nemogoče. Lahko pa si povečate možnosti za uspeh, če boste upoštevali sledeče:

 • Poskusite biti osebni oz. povedati osebno zgodbo, s katero se bralci lahko poistovetijo.
 • Zastavite vprašanje za katerega sklepate, da bralci želijo odgovor in jim ga podajte tekom vašega besedila.
 • Ponudite namig oz. vpogled v drobne skrivnosti velikih mojstrov, ki jim jih nameravate razkriti.
 • Bodite direktni in bralcem takoj povejte, kaj lahko pričakujejo.

Študija primera, ki so jo na podlagi ti. Heatmaps-ov opravili pri Nielsen Norman Group pa potrjuje, da morajo biti najpomembnejši podatki vedno navedeni v prvih 2 odstavkih. Večina bralcev naj bi glede na izsledke raziskav največji fokus imela prav tam.

 1. Ne pozabite na CTA-je oz. poziv k akciji

Ko obiskovalce z naslovom prepričate, da preberejo vsebino je čas, da posel zaključite in tudi prodate! Kako? Povejte obiskovalcem, kaj morajo storiti oz. kaj pričakujete od njih! Ne prepuščajte stvari naključju; vsi vaši CTA-ji naj bodo izstopajoči, vpadljivi in naj spodbujajo k konkretnemu dejanju. Kako to izgleda v praksi?

 • Prenesite svoj izvod BREZPLAČNO!
 • Kliknite in prihranite 50% >>
 • Pohitite in prihranite, zaloge so omejene.
 • Učinkovite primere lahko najdete tudi v svojih kampanjah za google oglaševanje

Kvalitetno pripravljena vsebina pa ne ustvari samo vrhunske uporabniške izkušnje za obiskovalce. Izredno jo ceni tudi Google! Zato lahko z dobro optimiziranimi vsebinami enostavno poskrbite tudi za boljšo uvrstitev med iskalnimi rezultati. Tako lahko ubijete 2 muhi na en mah in naredite nekaj, kar ima zagotovo izredno pozitiven učinek za vaš posel.