4 načini za grajenje kvalitetnih povratnih povezav za off-site SEO optimizacijo

Tudi, če ste v svetu spletnega marketinga še relativno sveži, smo prepričani, da ste že slišali za izraz SEO. Kaj SEO pomeni? Če dolg roman o SEO-tu strnemo v nekaj besed lahko rečemo, da je SEO (search engine optimization) oz. optimizacija strani za iskalnike postopek povečanja vidnosti ali pozicioniranja vaše spletne strani med iskalnimi rezultati.

Želite izboljšati pozicijo vaše strani med iskalnimi rezultati? Potem morate poskrbeti za ustrezno SEO optimizacijo. Upoštevati morate sledeče:

–          Tehnična struktura (20%):  Tehnična struktura se nanaša na elemente vaše spletne strani kot so preusmeritve, ključne besede v URL-jih, struktura strani, notranje povezave itd.

–          On-site optimizacija (20%): On-site optimizacija se nanaša različno vsebino na strani, ki vsebuje elemente kot so npr. meta opisi in ključne besede.

–          Off-site optimizacija (60%): Off-site optimizacija se nanaša na število kvalitetnih povratnih povezav, ki jih spletna stran ima. Kvalitetne povratne povezave so, poleg vsebine, ki čedalje bolj pridobiva na teži, še vedno eden izmed najpomembnejših faktorjev, ki vplivajo na pozicijo spletne strani med iskalnimi rezultati. Google jih namreč še vedno uporabi kot enega izmed ključnih indikatorjev pri ugotavljanju kredibilnosti spletne strani in posledično njenemu rangiranju med iskalnimi rezultati.

Kaj so (kvalitetne) povratne povezave?

Za povratne povezave lahko rečemo, da so pri spletnih iskalnikih nekakšni glasovi, ki določajo popularnost in kredibilnost. Večina iskalnikov išče spletne strani, ki imajo ustvarjene povezave do vaše strani. Bolj kot so te povezave kvalitetne in več kot jih je (tudi tukaj velja, da je kvaliteta pomembnejša od kvantitete!), boljše se naša stran uvršča med iskalnimi rezultati.

slabe povezaveNjihova kvaliteta izvira iz spletne strani, ki »deli« povezavo. Za kvalitetno povratno povezavo je izjemno pomembno, da ima ta povezava kontekstualni pomen. To pomeni, da mora biti ostala vsebine, ki se nahaja okoli povratne povezave kontekstualno povezana z besedilom in ciljem povezave. Če imate npr. spletno trgovino v kateri prodajate športno prehrano, bi imela povratna povezava precejšnjo vrednost in težo, če bi prišla npr. iz strokovnega članka, ki govori o tem, kako lahko s športno prehrano učinkovito izgubimo telesno težo.

Prav tako pa je za kvaliteto povratne povezave pomembna avtoriteta vira povezave. Enostavno povedano daje Google vsem spletnim stranem nivo avtoritete oz. težo strani, ki rangira med 0 in 10. Temu se reče PageRank oz. na kratko PR. Spletna stran, ki ima PR 7 nudi precej bolj kvalitetne povezave kot pa stran, ki ima PR 1, a raje se zanašajte na druge metrike.

Kako do kvalitetnih povratnih povezav?

Ne pričakujte, da boste kvalitetne povratne povezave zgradili čez noč. Kljub temu se trud izplača … in je tudi nujno potreben! Kaj lahko storite?

  1. Pišite blog: Eden izmed načinov je ta, da začnete pisati blog, ki se nahaja na ločeni domeni od vaše spletne strani. Zgradite ga okoli nišnih tem, ki se navezujejo na vaš posel in redno objavljajte različne prispevki v katere boste vključili povezave do vaše spletne strani.
  2. »Gostujte« na tujih blogih: Gostovanje na tujih blogih oz. ustvarjanje povezav iz tujih blogov velja za eno izmed najbolj učinkovitih metod za grajenje kvalitetnih povratnih povezav. Boste pa morali vložiti nekaj truda, saj morate najprej poiskati in najti primeren blog, kontaktirati lastnike in se dogovoriti glede objavljanja.
  3. Izjave za javnost oz. PR: Redno pišite in objavljajte sporočila za javnost (če vam vaš posel to seveda dopušča). Ključno je, da tovrstno sporočilo objavite na straneh, ki imajo dober PageRank in pokritost, da vaše sporočilo doseže čim več ljudi.
  4. Pripravite študije primera (Case studies): Pripravite različne študije primerov in različne analize, ki bodo temeljile na zgodbi o uspehu vaše stranke, ki ji je veliki met uspel z vašo pomočjo. S tem ne boste samo prikazali svoje usposobljenosti in kredibilnosti, temveč boste zanimanje vzbudili tudi pri novih, potencialnih strankah. Vaša zadovoljna stranka pa vas bo tudi priporočila naprej in (najverjetneje) tudi večkrat omenila v svojih izjavah za javnost oz. različnih zapisih.

Izredno pomembna zadeva, ki si jo morate zapomniti pri off-site SEO optimizaciji spletne strani je ta, da jo morate izvajati redno! Če ne boste redno ustvarjali novih povratnih povezav, potem z vašimi napori ne boste prišli prav daleč. Z opisanimi načini boste brez težav ustvarili nove povratne povezave, ki bodo pomagale dvigniti relevantnost vaše strani pri iskalnikih.