4 praktični nasveti za pripravo učinkovitejših SEO besedil

Ali ste vedeli, da iskalnik Google dnevno sprejme kar 3,3 milijarde iskalnih poizvedb od ljudi, ki želijo odgovor na svoje vprašanje? Google pa jim mora odgovoriti. Seveda pa mora biti njegov odgovor relevanten in uporaben.  Ste se kdaj vprašali, kako spletnemu velikanu med milijardami spletnih strani uspe najti in izpostaviti tiste, ki najbolj ustrezajo poizvedbi?

To jim uspe s pomočjo spletnih pajkov, ki se plazijo po spletnih straneh. Te spletne strani oz. vsebino spletnih strani preučijo in jih glede na to vsebino tudi ustrezno razvrstijo. Google pa daje tudi vse večjo težo kakovostni, izvirni in relevantni vsebini. To pa je tudi eden izmed glavnih razlogov, zakaj je potrebno imeti besedila na strani ustrezno optimizirana.

Zato smo vam pripravili 4 praktične nasvete, ki jih lahko nemudoma uporabite v praksi in z njimi izboljšate pripravo vaših SEO besedil.

1. Pišite za ljudi, optimizirajte za iskalnike

Kot smo že omenili, daje Google vse večjo težo sami vsebini spletne strani. Na uvrstitev spletne strani med iskalnimi rezultati med drugim vpliva tudi relevantnost njene vsebine. Če je vsebina za obiskovalce izjemno relevantna bo pritegnila več obiskovalcev. Več obiskovalcev pa ne pomeni samo boljših možnosti za prodajo, temveč tudi višjo uvrstitev med iskalnimi rezultati.

Da pa boste imeli kar se da veliko obiskov, pa morajo obiskovalci razumeti, o čem pišete. Zato imejte vedno v mislih, da je na drugi strani zaslona človek. Postavite se v njegovo kožo in besedila najprej napišite za ljudi¸ šele nato jih ustrezno optimizirajte in vključite v besedila vključite tudi ključne besede.

2. Poskrbite za ustrezne meta elemente

Za ustrezno optimizacijo strani morate poskrbeti tudi za vse meta sestavine: meta naslov, meta opis in meta ključne besede. Z njimi boste iskalnim posredovali vse posebne informacije o spletni strani. Meta elementi pa so tudi izjemno enostaven in učinkovit način za ustrezno optimizacijo strani, hkrati za spletno oglaševanje in posledično povečanje obiska.

seo elementiKljub temu, da meta elementi sami po sebi ne izboljšujejo uvrstitve vaše strani med iskalnimi rezultati, imajo pa neposreden vpliv na število ljudi, ki obiščejo vašo stran, s čimer pa se poveča tudi priljubljenost vaše strani. Da boste tudi pri meta elementih zadostili 1. točki vam svetujemo, da naj meta opis ne bo daljši od 140 znakov (s presledki), prav tako pa naj vsebuje vašo glavno ključno besedo.

3. Ne pozabite na alt oznake slik

Kljub nenehnemu razvoju in napredku, Google (vsaj trenutno) še ne more oz. ne zna prepoznati same vsebine slik na spletni strani. Zato mu moramo pri tem pomagati z ustreznimi besedili oz. opisi teh slik.

Vsebine samih slik prepoznava na dva načina: alt oznakami in besedilom okoli slik. Z ustreznimi alt oznakami torej Googlu povemo, kaj nam ta slika prikazuje. Tako jo lahko med poizvedbo prikaže med iskalnimi rezultati. Ker pa Google alt oznake že nekaj časa nekoliko »ignorira« vam svetujemo, da poleg slike dodate tudi besedilo, ki to sliko opisuje.

4. Vključite vašo glavno ključno besedo v naslov strani (page title) in URL

Glavni razlog, zakaj vključiti glavno ključno besedo v naslov strani je ta, da se le-ta pojavlja kot povezava do vaše strani med iskalnim rezultati. To pa ima brez dvoma neposreden vpliv na klikanost povezave in posledično tudi na obiskanost vaše strani.

Zato je pomembno, da se, če je le mogoče, ključna beseda pojavi čim bolj na začetku naslova strani. Prav tako pa jo uporabite v URL-ju; če gre za long-tail ključno besedo pa posamezne besede ločite s pomišljaji. Npr. www.testna.si/testna-stran-ena

BONUS NASVET!

Vašo stran in vsebine na strani prilagodite oz. optimizirajte tako, da boste obiskovalcem zagotovili vrhunsko uporabniško izkušnjo. Google namreč pri določanju čedalje bolj jemlje v ozir tudi samo izkušnjo, ki jo obiskovalci na vaši strani doživijo. Zato je še toliko bolj pomembno, da jim z vrhunsko pripravljenimi besedili uporabniško izkušnjo dvignete na še višji nivo. Zato poskrbite, da bodo vaša besedila lahko berljiva; uporabite naslove, podnaslove ter jasne in učinkovite CTA-je.