Da bo optimizacija spletne strani finančno upravičena, izberite prave ključne besede

Optimizacija strani

Danes je na trgu mnogo različnih ponudnikov za optimizacijo spletnih strani, med ponudniki pa seveda obstajajo tudi razlike, predvsem razlike v ponudbi in kakovosti opravljene storitve. Nekaj pa je izredno pomembno, predvsem ko se odločate med različnimi ponudniki, to je, da je optimizacija spletne strani finančno upravičene, izberite prave ključne besede, v nasprotnem primeru se vse lahko že na samem začetku »sfiži«. Pri tem se na primer optimizacija spletne strani Dominatus podjetja začne z izborom besed skupaj s stranko, kjer se določijo tako long-tail kot tudi short-tail ključne besede, seveda vse skupaj s stranko.Optimizacija strani

Pa poglejmo na kratko, kako podjetje Dominatus to izbira. Najprej se naredi analiza spletne strani, s čimer se pogleda število unique mesečnih iskanj in na tej podlagi se določijo najprej short-tail besede, to so besede, ki imajo zelo veliko iskanj in ki pripeljejo na stran največ ljudi, nato pa se določijo še long-tail besede, ki pripeljejo bolj malo ljudi, ampak tiste, ki pripeljejo, bodo skoraj zagotovo tudi izvršili nakup. Pri tem seveda optimizacija spletne strani odigra ključno vlogo v tem, da ljudje pod iskano besedo spletno stran sploh najdejo.

Če se ne izberejo prave ključne besede, optimizacija spletne strani zagotovo ni finančno upravičena, saj ima naročnik lahko le visoke stroške z optimizacijo. To se zgodi v primeru, ko se izbere taka beseda, ki sicer je zelo iskana, ampak ima naročnik pri njej tako nizko maržo, da se sam strošek optimizacije ne pokrije tudi ne čez cel mesec. V takem primeru je bolje, da se izbere kakšna druga beseda, na kateri ima naročnik maržo in optimizacija spletne strani na njej ne predstavlja skoraj da ne opaznega stroška.

Včasih se je optimizacija spletne strani bistveno razlikovala kot danes in je dandanes bistveno bolj dolgotrajen proces, o čemer lahko več preberete tukaj.