Kaj prinaša ti. “shorthead” Googleova posodobitev?

Google je 17. junija naredil nekaj sprememb v njihovem algoritmu, ki ste jih mogoče v rangiranju vaših strani zaznali tudi vi. Podobno, kot je to naredil s »fantomsko« posodobitvijo konec aprila oz. v začetku maja, tudi tokrat niso podali nobene jasne izjave o posodobitvi.

Glede na prve pridobljene podatke, je nova posodobitev fokusirana predvsem na nekatere ključne besede in začasne iskalne namere, povezane z informativnimi, ti. shorthead, ključnimi besedami. Če bo sprememba stalna, lahko v prihodnosti pričakujemo veliko večjo nestanovitnost oz. precej višjo nihajnost pri rezultatih iskanja in bomo morali vnesti novosti tudi, ko gre za optimiziranje spletnih strani.

Kaj so »shorthead-i«

Kot smo že omenili, se večina sprememb nanaša na:newsworthy

  • ključne besede informativnega značaja
  • ključne besede, ki so iz medijskega vidika zanimive za objavo (»newsworthy« besede)

Besede postanejo iz medijskega vidika zanimive za objavo, ko se zgodi pomemben dogodek, ki ga te ključne besede opisujejo. Večina ključnih besed običajno izhaja iz ti. »shorthead-ov«, ki sestojijo iz samo ene ali dveh besed. Google poskuša čim bolj podrobno prikazati najbolj svežo iskalno namero za tovrstne poizvedbe.

Kdo je glavni zmagovalec posodobitve?

Glede na raziskave in merjenja, ki so jih opravili pri Searchmetrics Suite je jasno razvidno, da so glavni zmagovalec posodobitve domene, ki so povezane z novicami, revijami in časopisi.

Njihove celotne rezultate najdete tukaj. Kot lahko vidite, je seznam večinoma sestavljen iz spletnih strani znanih medijskih hiš, ki redno objavljajo sveže in omembe vredne novice. V večini primerov so URL-ji teh domen preko njihove primarne ključne besede praktično čez noč »poleteli« na sam vrh iskanih rezultatov.

Ker so domene medijev in časopisov, poleg Wikipedije, eden izmed najbolj pomembnih virov in elementov iskalnih rezultatov, so z novo spremembo ogromno pridobili!

Če strnemo z enim stavkov: Absolutni zmagovalec posodobitve so mediji!

Glavni povzetek novosti, ki jih sprememba algoritma prinaša

  • Googlova najnovejša sprememba algoritma vpliva predvsem na »shorthead« ključne besede, s katerimi so običajno preplavljeni medijski teksti. Ker so, poleg Wikipedije, novičarske strani Googlov najpomembnejši vir prikazovanja rezultatov iskanja za »vroče« informacije, so domene medijev ogromno pridobile pri vidnosti
  • Eden izmed najbolj pomembnih dejavnikov za ugotavljanje uporabnikove iskalne namene je pri novi spremembi aktualnost! Google je med drugim 17. junij ponovno aktiviral njihovo storitev Google trends – najverjetneje ne gre za naključen izbor datuma! Podatki v realnem času so s tem zagotovo postali dejavnik v njihovem algoritmu.
  • Na splošno je pričakovati, da se bo precej povečala nihajnost rezultatov iskanja. Še posebej, ko bodo najbolj aktualne novice z novimi najbolj aktualnimi ključnimi besedami spremenile obseg iskanja teh besed. To bi lahko imelo vpliv na spletno poslovanje podjetij, saj bo povečana nihajnost rezultatov iskanja zagotovo povzročila vsaj začasno izgubo pri uvrstitvi in posledično obiskanosti spletnih strani.6 pristopov za dobro vsebino