Seo mreža za optimizacijo spletnih strani

Spletno stran po vseh SEO (Search engine optimization – Optimizacija spletnih strani) pravilih ni tako zelo težko narediti. Vendar tudi če imate stran narejeno po vseh SEO pravilih, brez zunanjih povezav v iskalnikih ne boste prišli daleč. Še posebej, če se gre za ključne besede, na katerih je zelo velika konkurenca. Te ključne besede v Sloveniji so: nepremičnine, gume, prevajanje, avto, pvc okna, vrata, igre, horoskop, pohištvo, računovodstvo, parket,….

Torej, če se želite uvrstiti visoko v iskalnikih, morate pridobiti čim več zunanjih povezav. Ena od boljših in tudi zelo učinkovitih načinov za pridobivanje zunanji povezav se mi zdi postavitev tako imenovane Seo mreže.

Za postavitev Seo mreže smo se dogovorili (ideja ni bila moja) štirje prijatelji, ki se ukvarjamo z optimizacijo spletnih strani. V Seo mrežo je vsak prispeval tri spletne strani. Tako smo skupno dobili 12 spletnih strani, ki so bile povezane med seboj. Prva je linkala na drugo, druga na tretjo,… Za izdelavo spletnih strani smo uporabili kar WordPress skripto. Vsak od nas se je moral zavezati, da bo na svoje tri strani pridobil toliko povezav, da bo spletna stran ob naslednjem Google PR update dobila vsaj PR3. Dolgoročno pa želimo, da bodo imele vse strani v Seo mreži PR4.

Vsak od nas mora na vseh 12 spletnih straneh objavljati članke. V vsakem članku pa je lahko ena povezava na katero koli spletno stran. Torej z vsakim napisanim člankom pridobiš eno zunanjo povezavo na spletno stran, za katero delaš optimizacijo. Vsak pa lahko ima na svoji spletni strani še 8 povezav v sitebaru.

Čeprav je Seo mreža šele dobro zaživela, so že vidni prvi rezultati. Prav tako pa se vsem stranem zaradi veliko vsebine povečuje obisk. Včeraj so mi moje tri strani od oglasov celo prinesle 20 centov, kar je sicer simboličen znesek, vendar če bi obisk povečali iz 30 unikatnih obiskovalcev na 300, bi to bilo 2 evra na dan. Oziroma 60€ na mesec.

Ker se vsebina dodaja dokaj pogosto, Google spletno stran reindeksira (prebere) takoj po objavi članka. To pomeni, da Google našim stranem v Seo mreži zaupa in jih kar visoko rangira. Dogajati se je začelo tudi to, da če se na spletni strani objavi članke z naslovom Parketarstvo Novak, se ta članek pod iskano besedo parketarstvo pojavi v Googlu kar visoko in tako poskrbi za večji obisk.

Zakaj je bolje, da Seo mrežo naredi več oseb? Prvič zato, ker bo imela vsaka spletna stran več vsebine. Več vsebine pa pomeni boljši obisk in večjo avtoriteto s strani Googla. Drugič zato, ker več glav več ve in zato, ker je v slogi moč. Tretjič pa zato, ker ima verjetno vsaka oseba gostovanje pri različnem ponudniku in to pomeni, da ima vsaka spletna stran svojo IP številko. Google namreč želi povezave z različnih IP številk. Če bi bilo vseh 12 povezav z iste IP številke, bi bile te povezave za Google zelo malo vredne.

Čeprav imamo Seo mrežo šele en mesec, vidim da je to zelo dobra zadeva za pridobivanje povezav. Ker sem se začel ukvarjati tudi z optimizacijo za spletne strani v angleškem jeziku, bi rad podobno Seo mrežo naredil tudi v angleškem jeziku. Če je kdo zainteresiran za sodelovanje, naj mi piše na tomaz afna gorec.org

Na podoben način se da povezave pridobivati tudi s pisanjem člankov za spletne strani, kot so articlesbase.com, ezinearticles.com,… Čeprav imajo navedene spletne strani PR6, je ponavadi naš članek in povezava na neki podstrani, ki ima PR0 ali največ PR2. Če objavimo članke v navedeni seo mreži, katerih so vse spletne strani PR4, pridobimo zunanje povezave iz spletne strani, ki ima PR4. Ta povezava je zagotovo več vredna, kot pa povezava z ene podstrani na ezinearticles.com, ki ima PR1. Seveda ta povezava na spletni strani ostane samo toliko časa, dokler se na strani ne objavi 10 novih novic. To pa ponavadi traja dva do tri tedne. Potem pa tudi to postane neka podstran, ki ima PR0 do PR2.

Na svojo stran v Seo mreži pa lahko damo tudi Google Adsense oglase, katerih kliki so plačani tudi do 20-krat več kot kliki na slovenskih straneh. Poleg tega ima Google zaradi svoje velikosti zelo veliko relevantnost oglasov z vsebino. Taki oglasi se ponavadi klikajo veliko pogosteje, kot če relevantnosti ni. Primer relevantnih Googlovih oglasov si poglejte na strani www.urlaubdirekt.net.