Slovenska podjetja se ne ukvarjajo z optimizacijo spletnih strani

V sodelovanju s podjetjem Lisac&Lisac že tri mesece brezplačno ocenjujem spletne strani slovenskih podjetij z vidika optimizacije spletnih strani za iskalnike (Google, Najdi.si,..). V tem času sem ocenil preko 400 spletnih strani in prišel do zaključka, da je optimizacija spletnih strani med slovenskimi podjetji dokaj neznan pojem. Kar 82% slovenskih podjetij si za svojo stran prisluži negativno oceno.

Tri največje napake, ki jih imajo slovenska podjetja na svojih spletnih straneh:

1. V veliko slovenskih podjetjih sploh niso raziskali katere ključne besede so pomembne za njihovo dejavnost. Če ste eno od teh podjetij, ki ne vedo katere ključne besede so pomembne za njihovo dejavnost, pojdite na spletno stran https://adwords.google.com/select/KeywordToolExternal in v polje vpišite eno ključno besedo za katero mislite, da je pomembna za vašo dejavnost. Google vam bo razkril vse sorodne besede in število iskanj. Iz rezultatov boste razbrali na katere ključne besede se optimizacija strani najbolj izplača. Ponavadi se optimizacija dela za tiste besede, katere so najbolj iskane.

2. Ime spletne strani (Title) ne vsebuje ključne besede. Za primer vzemimo spletno trgovino www.pocenigume.net, ki smo jo pred kratkim naredili za eno našo stranko. V spletni trgovini prodajajo vse vrste zimske in letne gume. Ko smo naredili raziskavo ključnih besed (glej prvo točko), smo prišli do ugotovitve, da ljudje v Google.si največ vpisujejo iskalne pojme gume, zimske gume, letne gume, pnevmatike, zimske pnevmatike in letne pnevmatike. Spletni strani smo dali ime Poceni gume | Zimske in letne pnevmatike, tako smo v imenu uporabili vse kombinacije najbolj iskanih ključnih besed. V Google.si vpišite besedo zimske gume. Stran se trenutno pojavi na 4. mestu. Vidite, da je v naslovu odebeljena beseda gume in zimske?

3. Tretja največja napaka je premajhna gostota ključne besede na spletni strani. Gostota ključne besede mora biti med 3 in 8 procentov. Če imamo spletno stran katere skupno število besed je 300 in jo želimo optimizirati na ključno besedo gume, se mora na strani pojaviti beseda gume vsaj 9 krat. V tem primeru imamo gostoto ključne besede 3 procente.
Pomembno je tudi, da spletna stran vsebuje vsaj 100 besed. Kar je manj je slabo, še bolje pa je, če se približate številki 200.
Ključne besede morajo biti enakomerno razdeljene po vsej strani. Nič vam ne bo pomagalo, če boste čisto spodaj 9 krat napisali besedo gume.

Če ima vaša spletna stran vse tri navedene pomanjkljivosti, sem prepričan, da sameva nekje v širnem spletu in jo mesečno obišče 5 do 50 obiskovalcev. Taka spletna stran zagotovo ne služi svojemu namenu in se je za vprašati, če je sploh smiselno da jo imate.

Ko boste odpravili navedene tri pomankljivosti, bo optimizacija vaše spletne strani veliko boljša in se boste vidno pomaknili višje v iskalnikih. Tudi obisk se vam bo veliko povečal. Vedite pa, da optimizacija spletnih strani niso samo navedene tri točke, ampak je treba narediti še veliko drugih stvari.