Zakaj je pomembno, da so naši e-maili prilagojeni za mobilne naprave

V zadnjih 15 letih so se mobilni telefoni iz povsem enostavnih mobilnikov, ki so bili namenjeni zgolj telefoniranju in pošiljanju SMS sporočil razvili v mini super računalnike. Današnji pametni telefoni, ki so mimogrede zmogljivejši kot vsa oprema, s katero je Nasa leta 1969 na Luno poslala astronavte, so drastično spremenili naš način nakupovanja, dostopa do informacij in našega načina komunikacije. Mnogim pametni telefon predstavlja stvar, ki jo zjutraj, ko se zbudijo najprej pogledajo in zadnjo stvar, ki jo pogledajo, preden zaspijo. Tovrstne drastične spremembe v obnašanju naših potencialnih kupcev pa imajo vpliv tudi na to, kako z njimi komunicirati.

Kaj torej evolucija mobilne tehnologije in mobilnih naprav pomeni za e-mail marketing? Vsi, ki se ukvarjamo s spletnim poslom se zavedamo pomena spletne strani, ki je prilagojena za mobilne naprave. Prav tako pa je pomembno, da se zavedamo tudi pomembnosti e-mailov, ki so prilagojeni za mobilne naprave. Velika večina vaših potencialnih strank bo maile namreč odprla ravno s pomočjo svojega pametnega telefona ali tablice. Zato je pomembno, da se vsebina maila tudi na mobilnih napravah prikaže tako, da je enostavna za branje in bralcem v trenutku sporoči bistvo e-maila!

Ali ste vedeli …

Glede na poročilo in podatke, ki so jih zbrali pri Salesforce je v letu 2014 kar 42% tržnikov redko ali nikoli uporabi dizajne e-mailov, ki so prilagojeni za mobilne naprave. V letu 2015 se je številka zmanjšala na 24%! To pomeni, da se tudi svetovno gledano tržniki vse bolj zavedajo teže in pomembnosti e-mailov, ki so prilagojeni za mobilne naprave.

Kaj oz. kakšen je e-mail, ki je prilagojen za mobilne naprave?

Enostavno povedano je e-mail, ki je prilagojen za mobilne naprave, takšen, da se avtomatično prilagodi zaslonu naprave, s katero e-mail beremo. Izraz »prilagojen za mobilne naprave« ne pomeni, da se e-mail enostavno skrči na velikost, ki je primerna za zaslon tablice ali telefona. Pomeni to, da se njegovi elementi (slike, besedila) razporedijo v navpični vrstici eden za drugim, namesto v vzporedni koloni eden poleg drugega. Tako ustvarijo nekakšen tok, ki izredno lepo teče na vseh mobilnih napravah od vrha proti dnu. Za lažji grafični prikaz smo vam pripravili tudi sliko.mobilna prilagojenost maila

Na kaj morate biti v praksi pozorni?

Ko razmišljate o tem, kaj morate prilagoditi oz. spremeniti, da bodo vaši e-maili ustrezni za mobilne naprave, imejte v mislih sledeče:

  • CTA-ji: Ko pripravljate e-maile, ki so prilagojeni za mobilne naprave bodite pozorni na to, da so CTA-ji primerne velikosti. Predolgi CTA-ji v tem primeru odpadejo, saj bodo npr. na mobilnem telefonu, ker bodo razbiti v več vrstic, izpadli precej neokusno in neučinkovito. Prav tako pa bodite pozorni na ustrezen razmik med njimi. Če boste CTA gumbke dali preveč skupaj se lahko namreč hitro zgodi, da bodo bralci po nesreči pritisnili napačnega. S tem pa boste imeli popačeno CTR statistiko.
  • Število povezav v navigaciji: V prilagojenih mailih poskušajte zmanjšati število povezav do vaše spletne strani iz navigacije. To vam bo dalo možnost, da boste lahko na vrhu e-maila izpostavili top kategorije, ki vam prinašajo največ in jih tudi bolje izpostavili. Tudi tukaj bodite pozorni, da kategorijska poimenovanja ne bodo predolga in jih po potrebi skrajšajte (npr. počitniške destinacije v destinacije itd.)
  • Velikost slik: Ko razmišljate o velikost slik v e-mailih imejte vedno v mislih, da smo novodobni potrošniki izjemno neučakani. To pomeni, da se morajo slike hitro prenesti tudi na mobilni povezavi (ja, wi-fi-ja žal še nimamo na vsakem koraku). Zato z velikostjo slik ne pretiravajte. Prav tako pa naj slika ne bo preveč podolgovata, saj bodo vaši bralci v nasprotnem primeru potrebovali kar nekaj časa, da jo na telefonu preletijo.
  • Poravnava besedila: Poravnava besedila je še eden izmed dejavnikov, ki vplivajo na izgled vašega e-maila na mobilnih napravah. Npr. poravnava levo lahko izgleda super na klasičnih mailih za računalnike, na mobilnem pogledu pa lahko izgleda precej čudno. Zato pred pošiljanjem vaše maile testirajte in po potrebi prilagodite izgled.

E-maili, ki so prilagojeni za mobilne naprave danes niso več vprašanje da ali ne. Če želite od svojih spletnih aktivnosti in posla odnesti največ, so brezpogojna nuja! Pri moderni tehnologiji so vaše stranke vedno v koraku s časom, zato morate biti v koraku s časom tudi vi.